Bericht navigatie

Column

Mindful in Assen

Mindful in Assen

“Of mindfulness en autisme samen gaan? Die gaan júist heel goed samen.”  
Marije Keijzers verzorgt momenteel een serie mindfulness-lessen op de Scauting locatie in Assen. Het betreft een pilot. Als het bevalt gaat dit initiatief wellicht een vervolg krijgen, de eerste reacties zijn veelbelovend.
Als er iemand is die weet dat mindfulness en autisme een mooie combinatie vormen, dan is het Marije zelf. Ze kreeg twee jaar geleden de diagnose ASS. Ze is 41, moeder van twee kinderen. Te bedenken hoeveel jaren ze heeft doorgebracht met het niet weten hoe het toch kwam dat burn-outs zich herhaalden, banen mislukten, slapen een opgave werd, relaties op de klippen liepen.
Dat late ontdekken gebeurt vaker bij meisjes. Autisme uit zich bij hen vaak anders dan bij jongens en wordt soms lang over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor.
Marije was op de basisschool het stille meisje met de goede cijfers. Op de middelbare school vond ze geen aansluiting, ze voelde zich alleen. Een nare tijd. Het lukte haar toch haar diploma te halen. Ze volgde een opleiding tot sportdocent. Sporten vond ze heerlijk, maar lesgeven aan jonge kinderen bleek voor haar niet te doen. Ze raakte er volkomen overprikkeld van. Allerlei banen volgden. Zo werkte ze op een kantoor. Het geluid van tl-lampen, de luchtcirculatie, de afwezigheid van muren en vaste plekken, de mensen, alles veroorzaakte stress. Ze werd er doodmoe van. Haar slapeloosheid maakte het er niet beter op.
Ze volgde een vierjarige opleiding tot lichaamsgericht werkend psychotherapeut. Daar merkte ze voor het eerst hoe fijn het was om contact met haar lichaam te ervaren. Die gewaarwording was haar onbekend. Bij autisme komt dat vaker voor. Ze omschrijft die belangrijke ontdekking mooi: “Ik vertrouw op wat ik voel.”  Ze ontdekte ook hoe fijn ze het vond om anderen ditzelfde te laten ervaren. En ze wist, dít is wat bij me past en dit is wat ik kan. 
Het lukte haar een tijdlang als therapeut een succesvolle praktijk te runnen. Met mindfulness en yoga als belangrijke ingrediënten. Totdat een pijnlijke scheiding met bijbehorende verhuizing hieraan een einde maakte.

Het ging opnieuw niet goed met haar. Haar beste vriendin was de eerste die op de gedachte kwam dat bij Marije wel eens sprake zou kunnen zijn van autisme. Dat bleek het geval.
Marije moet helemaal opnieuw haar draai zien te vinden. Ze wordt hierbij begeleid vanuit Scauting. Dat ervaart ze als prettig. Ze vindt het fijn dat iemand een paar uur in de week thuis met haar meedenkt en doet. Het runnen van een huishouding met twee jonge kinderen kan een hele uitdaging zijn, helemaal in de soms nog verwarrende fase waarin zij zich bevindt. Samen met Scauting onderzoekt Marije ook de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan.
Ze kreeg de suggestie
om eens naar de inloopmiddag voor vrouwen met ASS te gaan. Bij Scauting Assen is de vrijdagmiddag daarvoor gereserveerd. Marije ging en vond het best leuk, maar dacht ook: “Zullen we dan nu iets gaan dóen?” (Stilzitten is soms niet haar sterkste punt) Meteen die middag is het idee voor de mindfulness-pilot geboren.
Als ik haar vraag hoe een les van haar verloopt vertelt ze hoe ze de ruimte vrij maakt, zachte muziek opzet. Hoe ze iedereen uitnodigt te gaan zitten, op een matje of op een stoel. Wat iemand maar prettig vindt. Voor Marije is het heel belangrijk om geen enkele dwang uit te oefenen en om iedereen in zijn/haar waarde te laten. Ze vertelt me over de oefeningen die heel voorzichtig, stap voor stap, het contact met het lichaam en het gevoel doen herstellen.
Terwijl ze hierover vertelt merk ik op hoe haar stem zachter en donkerder wordt. Hoe haar gezichtsuitdrukking verandert, ontspant. Stilzitten lijkt ook opeens geen opgave meer te zijn.
Als ik haar vertel wat ik hoor en zie, en haar vraag of ze herkent wat ik bij haar waarneem, zegt ze: “Dat hoor ik veel vaker. Dat is het mooie van het lesgeven in mindfulness. Ik word er zelf ook heel rustig en ontspannen van.”
Als dát geen win-winsituatie is.

Op de verschillende locaties van Scauting wordt met plezier ruimte gemaakt voor dit soort prachtige initiatieven. Hoe kleurrijker en gevarieerder het aanbod, hoe beter. De pilots worden na afloop zorgvuldig geëvalueerd. 

Hanneke Kappen