Nieuws

SCAUTING ONTWERPT SHIRT VOOR DE TWAALFDE CASCADERUN

“Het is wel spannend”, zegt Jennifer, één van de deelnemers die betrokken is bij het ontwerpen van het Cascaderun-shirt voor de twaalfde Cascaderun. “De opdracht komt van buiten Scauting en dat legt er toch een bepaalde druk op.”

Scauting werkt nu al een paar weken aan het ontwikkelen van een goed design voor het shirt. Onder leiding van Kiki en Wouter werken een aantal deelnemers in de Creatieve Kamer aan het project. “In eerste instantie werken we afzonderlijk, maar we komen ook af en toe samen om onderling feedback uit te wisselen en complimenten te geven. Het is echt een positieve sfeer en daarmee ook fijn samenwerken”, zegt Jennifer.
Ook Kiki vindt het een prettige samenwerking. “Wij als coaches springen eigenlijk bij waar onze hulp ook maar nodig is. Sommige deelnemers hebben moeite met plannen, sommigen met het vinden van inspiratie, anderen met het presenteren van hun idee…”.

“Dat laatste vond ik zelf moeilijk,” verklaart Jennifer. “Maar met hulp van de coaches gaat mij dat nu een stuk beter af. Het is natuurlijk voor mij ook de eerste keer dat ik aan zo een project meewerk, maar ik leer er veel van en maak veel vorderingen.” Dat beaamt Kiki. “Haar presentatie verliep prima, en dat was waar ze hulp bij nodig had. Dat is ook onderdeel van de begeleiding, om deelnemers te helpen met het ontwikkelen op gebieden waar ze in eerste instantie moeite mee hebben.”

Naast datgene wat moeilijk was, waren er ook dingen die makkelijker verliepen. “Ik gebruik eerst Sketchbook om wat ideeën uit te tekenen, en als ik dan een goed idee geschetst heb ga ik ermee verder in Illustrator. Dat uittekenen gaat mij erg goed af. Al met al is het dus een uitdagende, maar leuke opdracht!”

DEELNEMERS SCAUTING ONTWIKKELEN WACHTWOORDMANAGER

Het project is nog maar vier weken oud, maar het loopt al in sneltreinvaart: De Aditbox! Een klein apparaat dat uitkomst biedt bij een groeiend probleem bij verstrengeling met de digitale wereld, zo vertelt Floris.

“Wachtwoorden moeten almaar veiliger zijn, en daarmee vaak ook groter en gecompliceerder. Het wordt dan soms moeilijk om verschillende wachtwoorden te onthouden, en dan komt de Aditbox van pas! Een klein apparaatje dat je wachtwoorden voor je onthoudt, zodat je makkelijker toegang hebt tot al je digitale eigendommen!”

Maar het project behelst ook nog wat meer, buiten het neerzetten van een handig product. Niet alleen is het een manier om Scauting te promoten, het is ook een manier om mensen positief kennis te laten maken met Autisme, omdat het project laat zien wat mensen met Autisme allemaal in hun mars kunnen hebben. “Er komt ongelooflijk veel bij kijken,” verklaart Floris. “Niet alleen electronica en software ontwikkeling, maar ook het grondig testen van het product is belangrijk, het 3D-ontwerp, de AutoCAD tekeningen, de productie van het apparaat zelf, en de marketing, de promotie, en de website die daarvoor nodig is. Ook de administratie is erg belangrijk, om een goed overzicht te houden van mogelijke bestellingen, en de kosten van de grondstoffen. En uiteraard is cybersecurity een enorm grote factor bij de ontwikkeling van dit product!”

Dat zoveel verschillende disciplines allemaal de handen ineen moeten slaan om de Aditbox tot stand te brengen klinkt overweldigend, maar voor Scauting is het slechts een uitdaging.

“We gebruiken een ‘agile’ aanpak; Uptempo, door kleine stappen te maken en te focussen op tussentijdse resultaten. Op die manier krijg je allemaal kleine successen, en dat heeft een soort aanzuigende werking, waardoor een sterke positieve vibe ontstaat!” Deze aanpak is ook niet onbekend bij Scauting, want de aanpak is afgekeken van de werkwijze bij de Hackathon in 2016.

“Door goed te kijken wat er nu precies goed ging bij de Hackathon hebben we een aanpak opgesteld waarbij we het tempo hoog houden en de druk laag! Op die manier kunnen we stevig doorwerken, maar blijft de belasting op de individuele deelnemers laag. Stel nu bijvoorbeeld dat iemand uit het project een week uitvalt, dan kunnen we door blijven werken op eigen tempo, en als diegene dan weer terug komt, dan kan hij of zij er ook zo weer in springen.”

Op de vraag wat er tot nog toe het moeilijkst is geweest bij dit project blijft Floris stil.  “Tja, er is niet echt iets wat mij zo te binnen schiet. Er is eigenlijk niet veel moeilijks aan. Het helpt dat het zo praktisch is waardoor we onze horizon dichtbij  houden. We focussen op dagen of weken, in plaats van maanden of jaren; zo kunnen we steeds kleine stappen blijven maken.  Bovendien lossen we kleine problemen snel op, voordat ze kunnen uitgroeien tot een groter obstakel.” En dat is niet alleen gunstig voor het project; ook de deelnemers kunnen er wat van opsteken. Als je kleine problemen snel aanpakt, dan groeit het je nooit boven het hoofd. Een goede levensraad, dus!

AANDACHTSFUNCTIONARIS EN MELDCODE HUISELIJK GEWELD

‘Aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld’. Het is een hele titel, die Gonda Darwinkel en Marije Epema hebben bijgespijkerd. Drie cursusdagen verspreid over twee maanden, waarin veel theorie en praktijk bij elkaar werden gevoegd.

“Het is verplicht voor bedrijven in de sociale sector om sowieso een aandachtsfunctionaris te hebben, en een meldcode voor kindermishandeling en huiselijk geweld.” verklaart Gonda. “Ik was al aandachtsfunctionaris, maar het is erg belangrijk om continu bij te spijkeren, en de meldcode up-to-date te houden.”

De meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is het protocol dat gevolgd dient te worden als er tekenen zijn van mishandeling. “Het is niet eens altijd nodig dat er ingegrepen wordt, maar het is wel erg belangrijk dat allerlei tekenen worden geobserveerd en gedocumenteerd. Als een kind allerlei blauwe plekken heeft kan dat zijn vanwege mishandeling, maar hij kan ook gewoon zijn fietsje gevallen zijn. Als je dit opneemt via de meldcode maak je het proces ook objectiever, omdat je eigen interpretaties wegneemt. Het is wel belangrijk om transparant te blijven en te blijven communiceren met ouders. De meldcode helpt je ook beter overzicht te houden over de frequentie van incidenten.”

Het klinkt misschien bureaucratisch, maar het is wel degelijk ook een praktisch iets.

“De training biedt ook veel eye-openers, waarmee je met een andere bril naar allerlei omstandigheden leert kijken. Omdat de meldcode helpt bij het goed verwerken van signalen is het ook makkelijker om scherp te blijven, je let beter op.”
Ook buiten de training is dat te merken, zegt Gonda. “Als je zelf moeder bent let je al snel meer op, bijvoorbeeld op de klas van je kind. De training is dus echt heel erg leerzaam.”

Het waren ook niet alleen de medewerkers van bedrijven uit de sociale sector die op kwamen dagen.
“Het was een heel gemêleerd gezelschap, en dus krijg je uit verschillende hoeken verhalen te horen, en bovendien kun je met allerlei mensen sparren, zoals kinderartsen, of mensen die zelf in de kinderopvang werken.”
Het blijk niet zo vreemd te zijn dat er zoveel verschillende mensen zijn die in aanraking komen met mensen die mishandeld zijn.
“9% van de Nederlandse bevolking is wel eens mishandeld, over de afgelopen vijf jaar. Gemiddeld zit er in iedere schoolklas één kind dat mishandeld wordt. Dit wordt ook deels verergerd door het feit dat mishandeling en huiselijk geweld zich ook ‘voortplant’, als het ware. Kinderen van ouders met psychische problemen ontwikkelen later vaak zelf ook problemen.”

Het is dus erg goed geweest om deze training te volgen, vindt Gonda. “Ik durf niet te zeggen dat het makkelijk was; zo’n goede student ben ik nu ook weer niet! Maar het was bijzonder leerzaam, en het is erg belangrijk om altijd up-to-date te blijven als het gaat om bescherming tegen kindermishandeling en huiselijk geweld.”

3D SCANNEN EN PRINTEN BIJ SCAUTING VOLOP IN ONTWIKKELING

De afgelopen periode heeft Scauting zich enorm ontwikkeld op 3D Scan en Print technologie. Dagelijks draaien er meerdere printers op volle toeren en rollen er voor veel verschillende toepassingen mooie prints uit.

Sinds kort is het mogelijk om naast standaard plastic ook andere materialen te printen, waaronder brons. Dit biedt in combinatie met een 3D-scanner enorm veel mogelijkheden. Momenteel is een pilot gestart met het scannen van vrouwen die in verwachting zijn. Het scannen neemt ongeveer tien minuten in beslag. De beelden worden verwerkt in 3d-software en geprint in brons. Hierdoor ontstaat een beeldje van ruim 10 cm. Na het printen begint het arbeidsintensieve nabewerkingsproces. De beeldjes worden handmatig geschuurd en gepolijst.

Uiteindelijk ontstaat een glimmend bronzen beeldje, een mooi aandenken voor later.

ONTWIKKELING APP MEDEWERKERSCONGRES

De deelnemers van Scauting Talent uit Hoogeveen bouwen voor het 3e jaar op rij een digitaal programmaboekje (App) voor het medewerkerscongres van de provincie Drenthe.

Dit jaar is het product in slechts enkele dagen ontwikkeld en klaargemaakt voor gebruik door te werken volgens het Agile/Scrum principe. Deelnemers met autisme en interesse in ICT hebben met dit project bij Scauting kunnen oefenen om in korte tijd een concreet resultaat op te leveren voor een echte klant.

Bij dit project is door de deelnemers is zoveel mogelijk materiaal uit het verleden hergebruikt (digitale recycling). Resultaat is een product dat exact doet wat nodig is, met extreem snelle levertijd en tegen verwaarloosbare kosten. Deze werkvorm is goed bevallen voor zowel opdrachtgever als de ontwikkelaars en inspireert wellicht ook andere organisaties om door mensen met autisme Disposable Software te ontwikkelen voor eenmalig of incidenteel gebruik.