Foto gemaakt door Sjors Oostenveld

WONEN

Ambulant

Zelfstandig wonen is vaak nog niet zo eenvoudig. Er moet van alles geregeld worden. Zo moet het huishouden gedaan worden, opruimen, stofzuigen en schoonmaken. Er moeten boodschappen gedaan worden, gekookt, gegeten en afgewassen worden. De administratie moet bijgehouden worden, de post moet open gemaakt en verwerkt worden en de rekeningen moeten betaald worden. Je moet denken aan je persoonlijke hygiëne en jezelf en je kleding regelmatig wassen. Daarnaast moet je contacten onderhouden met de gemeente of andere externe instanties. Onze ervaring met mensen met autisme is dat zij wel in staat zijn om deze activiteiten uit te voeren maar dat het soms lastig is om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Hoe breng je structuur in al deze activiteiten en hoe plan je wanneer je welke activiteit oppakt? Scauting kan jou hierbij ondersteunen. Samen met een begeleider van Scauting ga je alle activiteiten inzichtelijk maken. Samen bespreken jullie welke doelen je wilt bereiken hoe je die doelen wilt bereiken. Het uiteindelijke doel is dat jij zo zelfstandig mogelijk kunt wonen. 

Belangrijk om te weten is dat onze begeleiders niet voor jou aan het werk gaan maar met jou. Je maakt samen een planning wanneer je bijvoorbeeld met het huishouden aan de slag gaat en de  begeleider ondersteunt je vervolgens in je proces om het zelf te gaan doen.

Vrije tijd

Als je daar vervolgens voldoende tijd mee bezig bent geweest en je bent ook klaar met je werk of je dagbesteding dan is je beloning vrije tijd. Vrije tijd is tijd die je vrij mag invullen. Er is geen moeten, geen druk. Wat je in je vrije tijd doet mag je zelf bepalen. Voor mensen met autisme is het soms moeilijk om vrije tijd te ervaren. Dit heeft ermee te maken dat hun vrije tijd vaak verwerkingstijd of ontprikkeltijd is. Er is dan ruimte om informatie of prikkels te verwerken die je in het moment nog niet kon verwerken. Mensen met autisme zijn dan ook vaak moe. Aan de andere kant kun je naast overspannen ook onderspannen zijn. Vrije tijd is dus tijd die ervoor kan zorgen dat je leven in balans blijft mits je het goed invult. Alles wat jou helpt om in balans te komen en te blijven is goed. Dus als je wilt slapen of tv kijken of gamen ben je niet nutteloos bezig. Sommige mensen hebben hobby’s zoals sporten, koken, schilderen enzovoort. Dat zijn ook goede activiteiten om te doen in je vrije tijd. Als je andere taken die je doet je niet voldoende uitdagen kan het fijn zijn om in je vrije tijd wel een uitdaging te zoeken, zoals een studie of vrijwilligerswerk.  Je kunt je vrije tijd ook gebruiken om sociale contacten te onderhouden bijvoorbeeld met vrienden naar de stad gaan of ergens op bezoek gaan. Denk eraan dat het geen moeten mag worden. Het is beloningstijd, geen straftijd. Ook hier in kan Scauting je ondersteunen. Samen met een begeleider maak je inzichtelijk wanneer je vrije tijd hebt en wat je dan kunt doen. Spreek geen oordeel uit over wat je doet in je vrije tijd. Als je het prettig vindt om al je tijd structureel in te vullen is dat prima maar het mag niet zo zijn dat je geen vrije tijd ervaart of dat je niet weet wat je in je vrije tijd doet. Je raakt dan op den duur uit balans. Belangrijk hierin is dat alles mag en niets moet, mits het binnen de grenzen van de wet valt natuurlijk. Het uiteindelijke doel is om een goede balans in je leven te ervaren.

Onze medewerkers

Binnen Scauting werken medewerkers met en zonder autisme. Onze medewerkers zijn gemotiveerd om iets te kunen betekenen voor mensen met autisme. We hebben HBO-geschoolden en ervaringsdeskundigen in dienst.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Neem contact op!