Ervaringen

Tim

“In maart 2016 ben ik via de gemeente bij Scauting terecht gekomen en hier heb ik anderhalf jaar gewerkt. Ik was net verhuisd en had moeite met het vinden van werk; niet alleen vanwege mijn autisme maar ook omdat ik gewoon niet goed wist wat ik nou eigenlijk precies wilde en überhaupt kon.

Ik had voorheen een opleiding in game design afgerond maar had besloten niet verder te willen gaan op dat gebied. Dit vooral vanwege de stressvolle natuur van het werk en het gebrek aan een duidelijke vaste werkstructuur, wat voor mij erg belangrijk is. Overigens heb ik aan de opleiding wel een nieuwe hobby overgehouden: muziekproductie.

Toen ik begon bij Scauting heb ik eerst een tijdje een zogeheten snuffelperiode gehad. Hierin kon ik een aantal verschillende werkzaamheden proberen om te kijken waarin ik me verder zou willen ontwikkelen. Scauting biedt vooral ICT gericht werk dus wat dat betreft sloot het al wel mooi aan bij mijn opleidingservaring.

Ik ben een tijdje bezig geweest met website testing, 3D modelleren en heb me zelfs even gewaagd aan programmeren. Geen van deze dingen lagen me echt goed maar toen kreeg ik plotseling de kans een achtergrondmuziekje te maken voor een animatiefilmpje over Scauting zelf. Dit beviel (me) zo goed dat er werd besloten dat ik me binnen Scauting verder kon gaan ontwikkelen in muziekproductie, met als doel uiteindelijk freelance opdrachten aan te kunnen nemen voor muziek voor filmpjes, games, e.d. of als derde partij producer. (met daarnaast een vast baantje om van rond te komen).

Hier werd door Scauting ook meteen veel aandacht aan besteed. Er werd gezorgd voor apparatuur en software en ik werd in een nieuwe afdeling gezet met een vaste coach. Om eerst te bewijzen dat ik hiermee uit de voeten kon, kreeg ik de opdracht in een maand tijd drie muziekstukken te componeren in drie verschillende stijlen. Ook hier heb ik met veel plezier aan gewerkt en sindsdien ben ik de rest van mijn tijd bij Scauting bezig geweest mezelf te ontwikkelen, zonder druk en onder goede begeleiding. Zo nu en dan nam ik eens een opdrachtje aan voor een project(je) vanuit andere afdelingen van Scauting en er werd ook gewerkt aan een portfolio website voor mij.

In de tijd dat ik er heb gewerkt heeft Scauting mij enorm geholpen te ontwikkelen; niet alleen op het gebied van muziekproductie maar ook persoonlijk.

Ik woonde net op mezelf en moest wennen aan het alleen leven als autist, terwijl ik ook niet eens wist wat ik nou eigenlijk wilde en kon op het gebied van werk. Ik had gewoon tijd nodig om alles even op een rijtje te krijgen. Scauting was hierdoor de ideale uitkomst door een goede, autismevriendelijke en betrokken werkplek te bieden waarin ik op mijn eigen tempo aan mezelf kon werken.

Inmiddels heb ik een baan waarmee ik rond kom en ben ik heel wat ervaring rijker als producer, dus daar ben ik Scauting erg dankbaar voor!”

Jennifer

“Mijn verhaal begint niet op het moment dat ik hier naar binnen liep maar een aantal jaren terug. In 2013 werd ik ziek en heeft het een lange tijd geduurd voor het eindelijk beter ging. Ik ging thuis de studie onderwijs assistent doen om zo toch te proberen mijn droom als juf achter na te gaan. Ik moest uiteindelijk hiermee stoppen, omdat ik sociaal niet bereikte wat je moest bereiken.

Ik kwam er hierdoor achter waarom ik het sociaal moeilijk vond, ik heb autisme.

Nadat ik dat wist ben ik naar het REA college toe gegaan voor hulp en met hun hulp was het beste om naar Scauting Hoogeveen te gaan om zo een nieuwe passie te vinden Hier wilde ik ontdekken welke studie er bij mij zou passen. Toen ik begon op Scauting kwam ik op de creatieve kamer terecht. Hier leerde ik omgaan met de tekenpad. Het was eerst even wennen maar met hulp en oefenen kwam ik een heel eind. Het tekenen op de computer begon steeds leuker en leuker te worden en ik besloot zelfs aan opdrachten mee te doen.

Om mijn creativiteit verder op te bouwen met de hulp van de coaches kwam ik steeds dichter bij een nieuwe hobby dat langzamerhand een passie werd. Nadat ik een opleiding vond, media vormgeving te Groningen, heb ik mij ingeschreven. Ik heb met ondersteuning van de coaches van Scauting de intake gedaan en ben ik aangenomen. Ik vind deze opleiding leuk, omdat ik mijn creativiteit daar kwijt kan. Nu weer op naar school! “