Ervaringen

Tim

“In maart 2016 ben ik via de gemeente bij Scauting terecht gekomen en hier heb ik anderhalf jaar gewerkt. Ik was net verhuisd en had moeite met het vinden van werk; niet alleen vanwege mijn autisme maar ook omdat ik gewoon niet goed wist wat ik nou eigenlijk precies wilde en überhaupt kon.

Ik had voorheen een opleiding in game design afgerond maar had besloten niet verder te willen gaan op dat gebied. Dit vooral vanwege de stressvolle natuur van het werk en het gebrek aan een duidelijke vaste werkstructuur, wat voor mij erg belangrijk is. Overigens heb ik aan de opleiding wel een nieuwe hobby overgehouden: muziekproductie.

Toen ik begon bij Scauting heb ik eerst een tijdje een zogeheten snuffelperiode gehad. Hierin kon ik een aantal verschillende werkzaamheden proberen om te kijken waarin ik me verder zou willen ontwikkelen. Scauting biedt vooral ICT gericht werk dus wat dat betreft sloot het al wel mooi aan bij mijn opleidingservaring.

Ik ben een tijdje bezig geweest met website testing, 3D modelleren en heb me zelfs even gewaagd aan programmeren. Geen van deze dingen lagen me echt goed maar toen kreeg ik plotseling de kans een achtergrondmuziekje te maken voor een animatiefilmpje over Scauting zelf. Dit beviel (me) zo goed dat er werd besloten dat ik me binnen Scauting verder kon gaan ontwikkelen in muziekproductie, met als doel uiteindelijk freelance opdrachten aan te kunnen nemen voor muziek voor filmpjes, games, e.d. of als derde partij producer. (met daarnaast een vast baantje om van rond te komen).

Hier werd door Scauting ook meteen veel aandacht aan besteed. Er werd gezorgd voor apparatuur en software en ik werd in een nieuwe afdeling gezet met een vaste coach. Om eerst te bewijzen dat ik hiermee uit de voeten kon, kreeg ik de opdracht in een maand tijd drie muziekstukken te componeren in drie verschillende stijlen. Ook hier heb ik met veel plezier aan gewerkt en sindsdien ben ik de rest van mijn tijd bij Scauting bezig geweest mezelf te ontwikkelen, zonder druk en onder goede begeleiding. Zo nu en dan nam ik eens een opdrachtje aan voor een project(je) vanuit andere afdelingen van Scauting en er werd ook gewerkt aan een portfolio website voor mij.

In de tijd dat ik er heb gewerkt heeft Scauting mij enorm geholpen te ontwikkelen; niet alleen op het gebied van muziekproductie maar ook persoonlijk.

Ik woonde net op mezelf en moest wennen aan het alleen leven als autist, terwijl ik ook niet eens wist wat ik nou eigenlijk wilde en kon op het gebied van werk. Ik had gewoon tijd nodig om alles even op een rijtje te krijgen. Scauting was hierdoor de ideale uitkomst door een goede, autismevriendelijke en betrokken werkplek te bieden waarin ik op mijn eigen tempo aan mezelf kon werken.

Inmiddels heb ik een baan waarmee ik rond kom en ben ik heel wat ervaring rijker als producer, dus daar ben ik Scauting erg dankbaar voor!”

Jennifer

“Mijn verhaal begint niet op het moment dat ik hier naar binnen liep maar een aantal jaren terug. In 2013 werd ik ziek en heeft het een lange tijd geduurd voor het eindelijk beter ging. Ik ging thuis de studie onderwijs assistent doen om zo toch te proberen mijn droom als juf achter na te gaan. Ik moest uiteindelijk hiermee stoppen, omdat ik sociaal niet bereikte wat je moest bereiken.

Ik kwam er hierdoor achter waarom ik het sociaal moeilijk vond, ik heb autisme.

Nadat ik dat wist ben ik naar het REA college toe gegaan voor hulp en met hun hulp was het beste om naar Scauting Hoogeveen te gaan om zo een nieuwe passie te vinden Hier wilde ik ontdekken welke studie er bij mij zou passen. Toen ik begon op Scauting kwam ik op de creatieve kamer terecht. Hier leerde ik omgaan met de tekenpad. Het was eerst even wennen maar met hulp en oefenen kwam ik een heel eind. Het tekenen op de computer begon steeds leuker en leuker te worden en ik besloot zelfs aan opdrachten mee te doen.

Om mijn creativiteit verder op te bouwen met de hulp van de coaches kwam ik steeds dichter bij een nieuwe hobby dat langzamerhand een passie werd. Nadat ik een opleiding vond, media vormgeving te Groningen, heb ik mij ingeschreven. Ik heb met ondersteuning van de coaches van Scauting de intake gedaan en ben ik aangenomen. Ik vind deze opleiding leuk, omdat ik mijn creativiteit daar kwijt kan. Nu weer op naar school! ”

M Gorseling

Kennismaking
Begin 2017 stelde CJG vast dat ons gezin gebaat zou zijn bij ondersteuning door Scauting aangezien we allemaal ASS hebben en beide kinderen (zonen van toen 12 en 10 jaar) niet volledig naar school gingen. Het initiatief kwam dus niet van onszelf en dat betekent dat we behoorlijk kritisch de kennismaking aangingen. Er kijken immers al zo veel instanties over je schouder mee dat je je in eerste instantie afvraagt of het wel iets toevoegt.

Er kwam een teamleider inventariseren wat onze behoeftes zijn en de open sympathieke benadering kwam erg fijn op ons over. Er werd goed geluisterd naar onze aanwijzing dat vooral onze oudste zoon een jonge, flexibele, vriendelijke begeleider nodig had aangezien D door een traumatische ervaring erg bang was geworden voor nieuwe contacten en autoriteit.
De ambulant begeleidster die kennis kwam maken vond direct de juiste toon bij de kinderen en liet duidelijk merken dat ze hen de tijd gaf om vertrouwen in haar te krijgen. Er werd geen druk uitgeoefend en stapje voor stapje werd een relatie opgebouwd.

Verloop 2017 – 2018
De ambulant begeleidster heeft ondersteuning verleend bij overleg met gemeente, school en ggz. Het voelt erg prettig dat je als ouders niet alleen staat in gesprekken die weliswaar positief bedoeld zijn voor de ontwikkeling van je kind maar die bijvoorbeeld door een botte leerplichtambtenaar ook heel vervelend en frustrerend kunnen zijn.

Voor de kinderen bestaat de begeleiding uit een combinatie van gesprekken, beweging, aanwezigheid op school, activiteiten die de zelfstandigheid ontwikkelen enz.  Beide kinderen hebben hele andere steun nodig maar dit wordt soepel afgewisseld en ingepland. Wanneer de situatie verandert, beweegt de ambulant begeleidster naadloos mee. Denken in oplossingen en niet in problemen is een sterk punt. Tegelijkertijd wordt de realiteit niet uit het oog verloren, er worden geen beloftes gedaan over de toekomst die niet haalbaar zijn. Individueel en op maat dus.

De kracht van Scauting is tevens dat de hele gezinssystematiek wordt betrokken in de hulp. Er is ruimte voor gesprekken met de ouders om even je zorgen van je af te praten en te sparren bij vragen over opvoeding. De (mentale) gezondheid van de ouders is een punt van aandacht omdat de kinderen tenslotte ook profiteren van een stabiele thuissituatie. Die totaalbenadering is succesvol.

We kregen daarnaast een ouderbegeleidster toegewezen die heel flexibel is omgegaan met onze situatie. Ze was er altijd indien gevraagd en liet ruimte als we dat nodig hadden. Ze dacht steeds met ons mee of ze iets voor ons kon betekenen of regelen zodat wij ontlast werden. In de periodes dat het prima gaat, wordt de aanwezigheid niet opgedrongen en dat is voor een gezin met ASS belangrijk. Scauting is hierin heel sterk: het mag maar moet niet. En dat maakt het vragen om en accepteren van hulp veel makkelijker.

Conclusie
Scauting is een waardevol onderdeel geweest in de positieve ontwikkeling die onze kinderen de afgelopen anderhalf jaar hebben doorgemaakt. Door hun totaalaanpak en meebewegen met de situaties heeft het hele gezin doorlopend profijt gehad van hun aanwezigheid. We zijn dankbaar voor het bestaan van deze organisatie en bevelen hen van harte aan.