Published 7 november 2024

Van haar coach Lena hoor ik dat Simone(25) door mij geïnterviewd wil worden. Dat kan!

We spreken af in Hurdegaryp bij Scauting. Ik vraag haar waarom ze dit gesprek graag wil.
Simone: “Van mij mag autisme meer op de voorgrond komen. Wat ik het rotste vind is als mensen zeggen: Ach, iedereen heeft wel een beetje autisme. Ik zou wensen dat ze eens zouden doorvragen, dat ze eens zouden vragen wat autisme in mijn geval betekent. Ik merk vaak dat mensen er niet genoeg over weten. Ze hebben soms allerlei tips voor mij. Voor banen bijvoorbeeld. Maar voor mij is dat niet reëel. Ik denk soms: Je zou eens moeten weten.”

Wat bedoel je daarmee?
“Ik werk bijvoorbeeld sinds anderhalf jaar twee dagen in de week bij een bakkerij. Ik werk er op maandag en op vrijdag. En dat is voor mij meer dan genoeg. Werken kost mij veel meer energie dan andere mensen.”

Hoe komt dat?
“Ik ben gevoelig voor lawaai, voor licht. Als ik te lang te veel prikkels te verwerken krijg, dan voelt dat als de laatste druppel in een overvolle emmer.”

Sinds wanneer weet je dat je autisme hebt?
“Mijn moeder kwam er als eerste achter dat ze autisme heeft. Ze vroeg me of ik me niet ook wilde laten testen. Ik was toen vijftien. Ik wilde me wel laten testen omdat ik ook tegen dingen aan liep. Ik raakte snel overprikkeld, ik had weinig energie, ik had vaak hoofdpijn. Ik heb het ook altijd al lastig gevonden om sociale dingen te begrijpen. Op school bijvoorbeeld. Dan was er weer eens een ruzie en dan had ik niet door wat er eigenlijk aan de hand was. Uit de test bleek dat ik autisme heb en ADD.”

Hoe verliep jouw schoolcarrière?
“Op de basisschool ging het wel goed met mij, de middelbare ging goed maar op het randje, op de vervolgopleiding ging het minder goed. Ik wilde doktersassistente worden. Maar ik was nog maar 16 en wist pas net dat ik autisme had. Ik had toen nog niet de handvaten om met mijn autisme om te gaan, zoals ik die nu wel heb. De lesstof snapte ik goed. Maar bij een studie komt meer kijken. Het lesrooster was voor mij onduidelijk, een planning maken vond ik lastig. Ook waren er lange lesuren, waardoor ik veel energie verloor. Ik raakte helemaal overprikkeld. En uiteindelijk heb ik besloten met die opleiding te stoppen.

Wat heb je daarna gedaan?
“Ik heb op het REA College een topklas gevolgd, daarna ben ik aan een nieuwe vervolgstudie begonnen. Maar daar merkte ik al snel dat naar school gaan en een opleiding volgen voor mij geen reële opties zijn. Ik ben toen gaan uitzoeken wat bij me zou kunnen passen en wat ik zou kunnen gaan doen. Ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat ik koken en bakken leuk vind. Ik heb op verschillende plekken in de horeca stages gelopen en baantjes uitgeprobeerd. En nu heb ik helemaal mijn plek gevonden bij zorgbakkerij BakRyk in Burgum.”


Van de website van Bakryk: “De bêste spekulaas fan Frieslân!”

Wat maakt dat dit jouw plek is?
“Het is een werkplek voor mensen met een zorgvraag. Er werken bijvoorbeeld ook mensen met downsyndroom, of mensen die in een rolstoel zitten. De bakker heeft ervaring in de zorg en hij weet wat mensen nodig hebben. Hij kan heel goed met je meedenken. Als iets even niet lukt, dan vraagt hij, wat kunnen we anders doen. Als ik overprikkeld raak is er een ruimte waar ik mij dan even rustig kan terugtrekken.”

Kun jij goed aangeven waar jouw grenzen liggen en wat jij nodig hebt?
“Dat gaat steeds beter.”


Ronde Oranjekoek, gedecoreerd door Simone

Wat maken jullie?
“Oranjekoek natuurlijk, en carrotcake. Fryske Dûmkes, gevulde koeken, speculaas en allerlei andere koekjes. Eigenlijk is alles lekker bij Bakryk. Ik ben vaak degene die het deeg maakt. Of ik help iemand anders die het deeg maakt. Ik maak ook wel producten helemaal zelf, van het begin tot het eind.”


Paastaart: van deeg tot en met decoratie het werk van Simone. 

Hoe gaat het nu?
“Ik woon op mezelf. Dat was eerst wel even wennen natuurlijk. Ik hou van lezen, en van tekenen. Van televisie kijken, van gamen en van andere spelletjes. En thuis word ik bij praktische zaken begeleid door Susanne van Scauting. Het gaat goed met mij.”

Hanneke Kappen

Ook zin in gebak gekregen?
Kijk op de website: www.bakryk.nl