Bericht navigatie

Column

Vrijplaats

Vrijplaats

Kom je al lang bij Scauting, vraag ik hem.
Hij denkt even na, dan zegt hij, ach ik hou me niet zo bezig met tijd.
Een halfuur eerder zag ik hem binnenkomen. Het plenst buiten en hij was overduidelijk op de fiets gekomen. Zonder op of om te kijken liep hij met zeker 3 tassen in de hand rechtstreeks naar de grote tafel. Mijn koffiekopje stond er nog, hij duwde het resoluut zijn territorium uit. Woeste baard, stuurse blik, dikke bos haar in een staart bijeengebonden. 
Als hij zich heeft geïnstalleerd stelt dagbestedingscoach Saskia van der Lei ons aan elkaar voor. We raken aan de praat. Hij is 24 jaar. Onder de baard en het haar komt een vriendelijk gezicht tevoorschijn. 
We bevinden ons in Tjalleberd. Scauting is daar gevestigd in een voormalige dorpsschool. De lokalen zijn nu werk-, les-, en kantoorruimtes, het gymlokaal is onlangs omgedoopt tot  “Vrijplaats voor Levenskunst”. Daarmee ging een grote wens van coach Saskia in vervulling. Zij gunt deelnemers van harte een plek waar je vrij kunt experimenteren met kunstzinnigheid in welke vorm dan ook. Om al doende veel over jezelf te weten te komen, en daarmee over de kunst van het leven met autisme. Het gymlokaal werd vroeger het speellokaal genoemd, volgens Saskia is het dat nu eigenlijk weer. Spelen, oefenen, uitproberen, er samen over praten, nadenken, voelen, leren.   
Een jonge vrouw zit een stukje verderop geconcentreerd te werken. Ze is bezig een collage te maken van allemaal ogen die ze uit tijdschriften heeft geknipt. Een jongen zit achter een computer rustig te werken. Saskia komt binnen met een meisje dat voor het eerst komt kijken in de Vrijplaats. Ze praten zacht met elkaar.
Ondertussen neemt mijn gesprekspartner me mee in de wereld van Comic-Cons en Japanse stripverhalen. Hij laat me zijn tekeningen zien. Tekeningen waar hij soms wel een maand aan werkte. Stripfiguurtjes, tot op de millimeter precies nagemaakt.
Ik vraag hem wat creativiteit is. Hij zegt dat creativiteit voor hem betekent dat hij álles in het werk stelt om een tekening er precies zo uit te laten zien als het origineel. Dat vergt een hoop denkwerk en gepieker. Bij het bepalen van de kleuren laat hij zijn fantasie overigens de vrije loop.  
Het nieuwe meisje komt met mooie ideeën voor de inrichting van De Vrijplaats. Planten moeten er komen, en mooie kleuren. Het licht mag wat zachter voor haar gevoelige ogen, en het geluid mag wat gedempter voor haar gevoelige oren. Saskia noteert alle ideeën. 
De Vrijplaats voor Levenskunst. 
Dit is pas het begin.  

Ook op de andere dagbestedingslocaties van Scauting in Hoogeveen, Assen en Hurdegaryp maken kunstzinnigheid en creativiteit deel uit van het aanbod. Scauting werkt aan de totstandkoming van een dagbesteding op een locatie in Twente.

Hanneke Kappen