Published 3 oktober 2022

Joanne (25) en Bas (27) houden van elkaar. Ze hebben elkaar begin dit jaar ontmoet bij Scauting in Hoogeveen, bij het spelen van Dungeons & Dragons.

Joanne (25): ”Ik was altijd al anders. Op school vond ik geen aansluiting bij leeftijdgenoten. Ik werd gepest en buitengesloten. Dat doet iets met je zelfbeeld. Met docenten kon ik het altijd een stuk beter vinden, met volwassenen kon ik sowieso veel beter communiceren. Hoe vaak ik niet al van iemand hoorde dat ik een Oude Ziel was.”

Rond haar tiende krijgt ze de diagnose ASS. Als ze elf is heeft ze haar eerste depressie.
Joanne: ”Ik denk dat ik toen veel betere hulp had moeten krijgen. Ik heb inmiddels zo’n beetje alle instellingen voor geestelijke gezondheid van binnen en van buiten leren kennen. Ik kreeg steeds te horen dat ze mij niet verder konden helpen. Ik heb vaak gedacht, ben ik zoveel anders dan anderen dan? Van al die plekken waar ik was hielp de zorgboerderij mij nog het meest. Ik hou van dieren, vooral van paarden.”

Na de middelbare school begint ze aan de MBO-4 opleiding voor dierenarts-assistent. Na dik een jaar stopt ze ermee.
Joanne: “Ik kwam depressief thuis te zitten. Thuis liep het ook niet lekker. Mijn moeder is een tijd opgenomen geweest. Op een dag zag ik een oproep van een paardenranch in Zweden, ze waren daar op zoek naar personeel. In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik daarop gereageerd. Ik werd aangenomen, ben gegaan en heb daar anderhalf jaar gewoond en gewerkt. Ik was pas zeventien toen ik vertrok. Zweden kende ik van onze vakanties. Zweedse natuur is helemaal mijn soort natuur. Zweden is gewoon mijn land. De vriend van de baas had een garage waar quads en oude auto’s stonden. Ik ontdekte daar dat ik het heel leuk vind om te sleutelen.”

Op de paardenranch vertelt ze eerst niet dat ze autisme heeft.
Ze vertelt: “Maar regelmatig kreeg ik te horen dat ik me verwend gedroeg of dat ik lui was. Maar mijn energie was gewoon vaak totaal op, en ik kreeg de tijd niet om te herstellen. Later, toen ze het wel wisten was er nog steeds niet veel begrip. Mijn moeder kreeg in die tijd borstkanker. Uiteindelijk besloot ik terug naar Nederland te gaan. Ik schreef me in voor de opleiding Motorvoertuigentechniek. Het eerste half jaar ging nog goed, het tweede ging al wat minder, een half jaar later ben ik gestopt. Dit patroon deed zich wel vaker voor in mijn leven.”

Ze werkt een tijdje bij de dierenambulance. Maar ze krijgt een hernia, daarom moet ze stoppen.
Een vriendin die ze kent van de zorgboerderij tipt haar om eens bij Scauting te gaan kijken. Het woord dagbesteding houdt haar aanvankelijk tegen.
Joanne: “Ik kreeg associaties met plantsoenen schoffelen en zo. Maar ik ben toch gegaan.  Het begon met begeleiding thuis, sinds afgelopen januari ga ik twee dagdelen per week naar de locatie.”

Ze wordt uitgenodigd om mee te doen met Dungeons & Dragons. En daar ontmoet ze Bas!
Joanne: ”Op het moment dat ik Bas leerde kennen was ik op mijn slechtst. Ik zat tijdelijk in een rolstoel vanwege de hernia. Ik was depressief en oververmoeid, corona vond ik nog steeds bedreigend en door medicatie was ik erg in gewicht toegekomen. Ik had veel stress vanwege een moeizame aanvraag van een Wajong uitkering. Bovendien was mijn opa kort daarvoor overleden. Maar ik zag Bas en vond het meteen een heel leuke man. Hij kwam zo doelgericht binnen, met zijn laptop onder de arm. Rustig, beleefd en welbespraakt. Knap ook. Ik weet nog dat ik van harte hoopte dat hij niet bij de begeleiding hoorde.”

Ze komen in dezelfde vriendengroep terecht. Ze ontmoeten elkaar op de locatie bij Scauting en online op Discord.
Joanne: ”Op een keer waren we met zijn tweeën aan het chatten toen hij me tot mijn verrassing vroeg of ik misschien open stond voor een relatie. We hebben daarna nog uren met elkaar gepraat.“

Maar in de week die volgt krijgt Joanne het steeds benauwder.
Joanne: ”Ik heb altijd al heel erg verlangd naar een relatie met een leuke man. En hier was die leuke man. Ik kreeg hem op een presenteerblaadje aangereikt. Maar ik dacht, hoe kan iemand hiervan houden? (Ze wijst op zichzelf). Ik zat bovendien ook nog middenin de stress van de Wajong aanvraag, mijn opa was net overleden. Het was allemaal veel te veel voor mij.”

Ze besluit na een week om de relatie weer te verbreken. Ze wil het hem persoonlijk vertellen, ze wil hem zeker geen pijn doen. Het lukt haar goed om uit te leggen waarom ze het uit wil maken. Ze kan het er gewoon niet bij hebben. Bas vraagt haar of ze wel vrienden kunnen blijven.

Hanneke Kappen

Volgende keer het derde en laatste deel:
Liefde! Deel 3: Het verhaal van Bas en Joanne.

Spoiler!
Wat Joanne niet weet is dat het hart van Bas pas echt helemaal
in vuur en vlam voor haar gaat als hij merkt hoe eerlijk en oprecht
zij aan hem probeert uit te leggen waarom ze de relatie wil verbreken.

HANNEKE KAPPEN

Hanneke Kappen is vaste gespreksleider bij Autisme Café Assen en Autisme Café Zwolle. Ze is docent en coach. Ze is columnist voor de Golden Raand en was dat jarenlang voor DvhN.
Ze is geboeid door de schoonheid en inspiratie die in autisme verborgen zit.

Laatste colums