Bericht navigatie

Column

Muziek en Overzicht

Robert Hein (26) weet het nog precies. Het gebeurde bij een optreden van Tirolerkapel de Lindelanders. Hij was een jaar of 9. Toen hij die avond de trompettist van het orkest zag spelen wist hij het zeker, dát wil ik ook. Hij vertelde zijn ouders: ik wil op trompet. Maar zijn ouders zeiden: ga eerst maar eens op blokfluit. Nu is er niks mis met blokfluit, maar voor iemand die perse trompet wil leren spelen had het een fatale hindernis op weg naar de droom kunnen zijn. Maar niet voor Robert. 
Hij speelt trompet in Harmonie Euterpe uit Emmen én in Fanfare De Bazuin uit Schoonebeek én in het Drents Jeugdorkest uit Beilen. Trompetspelen is zijn lust en zijn leven.
Maar vanwege Corona ligt alles sinds maart vorig jaar op zijn gat. Al meer dan een jaar zijn er helemaal geen repetities meer en ook geen optredens. Het Drents Jeugdorkest probeert de moed er nog een beetje in te houden door online leuke dingen te organiseren, maar voor Robert werkt dat niet echt.
Robert: ”Ik zat opeens thuis en ik verveelde me helemaal dood. Ik was net op mezelf gaan wonen, op zich al ingewikkeld genoeg. Ik werd thuis begeleid vanuit Scauting. Praktische steun bij planning van de huishouding, stofzuigen en zo. En toen was dus opeens in één klap de hele structuur uit mijn week. Privé was er ook net iets vervelends gebeurd. Alles kwam samen. Ik verloor volledig het overzicht. Het ging helemaal niet goed met mij. Ik was depressief en zag op een gegeven moment zelfs dingen die er niet waren. Toen heb ik zelf hulp gezocht bij GGZ. Het was een heel heftige periode, vooral ook voor mijn familie.”
Ik ontmoet Robert bij Scauting in Hoogeveen. Hij komt daar drie dagdelen in de week. Om structuur in de week te hervinden en ook om uit te zoeken wat hij in de toekomst zou kunnen gaan doen.  
Hij voltooide eerder de MBO4 opleiding Bedrijfsadministratie. Hij deed dat “met horten en stoten”, zoals hij zelf zegt. Op dit moment onderzoekt hij bij Scauting ook andere richtingen. Zolang de druk maar niet te hoog is, want dat kan hij beslist nog niet aan. Hij zou maximaal twee uurtjes per dag ergens stage kunnen lopen. Meer niet. Zeker ook nu hij zijn medicatie nog aan het afbouwen is. Hij heeft veel last van afkickverschijnselen. 
Terug naar de muziek. Robert: “Een van mijn mooiste herinneringen is het jubileumconcert van het Drents Jeugdorkest. De muziek was mooi, de zaal zat helemaal vol. Voor publiek spelen vind ik het mooiste wat er is, het liefst voor zoveel mogelijk mensen. Doe mij maar een zo groot mogelijke zaal, tot de nok toe gevuld met publiek.” 
Ik vraag hem of spelen in drie orkesten tegelijk niet veel te druk voor hem is. Verliest hij dan niet het overzicht? Robert: “Nee, met muziek weet ik juist precies waar ik aan toe ben. De partituur is duidelijk, ik kan er thuis op oefenen, de repetities zijn op vaste tijden en plekken, mijn plaats in het orkest is duidelijk, en de optredens, daar werk je met elkaar langzaam naartoe. De dirigent is degene op wie ik let, die geeft tempo en dynamiek aan, en achter de dirigent zit het publiek dat ik zo graag blij maak.”
Ik zoek op Youtube naar Jubileumconcert Drents Jeugdorkest. Inderdaad prachtig! Die jongen met de trompet en die krullen, dat is hem. Ook de andere twee orkesten waar hij in speelt zijn makkelijk te vinden. En natuurlijk Tirolerkapel De Lindelanders, het orkest waar het allemaal mee begon. Waar zijn opa trouwens ook lang in gespeeld heeft. Die speelde behalve trompet ook nog allerlei andere instrumenten. De muzikaliteit van Robert komt ongetwijfeld van die kant. Opa was wel eens bij een optreden van hem en was ontzettend trots op hem. Het gezicht van Robert straalt als hij dat vertelt.
Hij ziet uit naar het einde van de Corona maatregelen. En dan weer lekker spelen. Drie orkesten, heeft hij daar genoeg aan? Robert: “Ik heb ooit nog eens een  dweilorkest uitgeprobeerd. Dat leek me ook nog wel eens wat. Maar na een middag spelen was ik bekaf en heb ik beleefd gezegd, dit dus nooit meer.”
Ik vraag hem wat er niet goed ging. Het lopen, de nummers?
Robert: ”Nee, er staat geen dirigent voor. Ik verloor volledig het overzicht.”

Youtube: Drents Jeugdorkest – Aftermovie jubileumconcert 30 jaar Drents Jeugdorkest | Facebook

Hanneke Kappen