Published 18 januari 2023

(Muziekje bij het lezen? Onderaan dit verhaal vind je een link naar een jazz improvisatie van Imre.)  

Imre van Hinte was acht toen hij zijn eerste gitaarlessen kreeg. Imre: “Ik begon meteen eigen liedjes te maken. Voor mij is creativiteit heel belangrijk, zelf nieuwe dingen verzinnen en maken, dat doe ik het liefst. Als mens heb ik sowieso een hekel aan nadoen, ik hou niet van meelopen. In mijn teksten verwerk ik wat ik meemaak. Op de middelbare school had ik bijvoorbeeld een geschiedenisleraar die heel mooi kon vertellen, over de Romeinen, de Egyptenaren. Ik heb veel verbeeldingskracht, ik zag zo’n verhaal helemaal voor me. Al die beelden en gedachten sla ik op, om ze later weer tevoorschijn te kunnen halen. Ik noem het gedachtenschimpen. Ze zitten in mijn hoofd, in een soort van ideeënbox.”

Inmiddels is Imre 26. Hij voltooide de Noorderpoort MBO opleiding Kunst &  Multimedia, afdeling muziek. Hij is bezig met de voorbereidingen voor een EP waar drie eigen songs op te horen zullen zijn. 
Imre:” Mijn grote droom was altijd al om professioneel muzikant en componist te worden. Ik had het plan om na de middelbare school naar het conservatorium te gaan. Een docent zei tegen me dat als ik dat wilde, ik keihard moest studeren. Dat heb ik gedaan. Ik ging er drie jaar lang helemaal voor. Achteraf gezien ging ik er veel te veel voor. Ik studeerde de hele dag en ’s avonds ook nog, maar niet op een effectieve of productieve manier. Ik deed toelatingsexamen voor het conservatorium en ik werd niet toegelaten. Dat was natuurlijk een teleurstelling. Maar gelukkig werd ik wel aangenomen op het Noorderpoort College. En die opleiding paste heel goed bij mij.”

Hij was ook acht toen hij de diagnose ADHD en PDD-NOS kreeg. 
Imre: ”Pas toen ik begin 20 was realiseerde ik me dat ik autisme heb. Het heeft me wel even gekost dat te accepteren. Autisme vond ik geen fijn woord, het klinkt toch alsof je minder normaal bent. Tegenwoordig zeg ik gewoon dat ik het heb. In de muziek ben ik trouwens lang niet de enige.”

Na zijn opleiding op het Noorderpoort heeft hij nog een aantal jaren hard doorgewerkt aan de ontwikkeling van zijn muzikale skills. Hij is nu zo ver dat hij zijn muziek wil delen met anderen.
Imre: “Ik heb alles gedaan wat nodig is om een goede muzikant en componist te worden. Ik ben er trots op dat ik gedaan heb wat ik van plan was. Mijn manier van studeren is tegenwoordig een stuk effectiever en productiever dan vroeger. Toen studeerde ik onafgebroken, tegenwoordig wissel ik mijn studie volgens een strak schema af met momenten van ontspanning. Steeds vijfentwintig minuten intensief spelen en dan een kwartiertje een ontspanningsoefening. Ik concentreer me dan op mijn ademhaling, of op mijn lichaam. Of ik luister naar geluiden van buiten, naar de vogeltjes bijvoorbeeld. Het helpt mij.“

Ook op persoonlijk gebied heeft Imre een grote ontwikkeling doorgemaakt. Op tafel ligt een schema waarop heel precies staat aangegeven wat hij die dag allemaal te doen heeft.
Imre: ”De structuur die ik met hulp van therapie en mijn Scauting-coach in mijn leven heb aangebracht geeft mij de ruimte om te doen wat ik het liefste doe. Zo heb ik in mijn dagschema bijvoorbeeld ook vaste piekermomenten ingebouwd. Toen ik begin 20 was ging het een tijdlang helemaal niet goed met mij. Ik piekerde me gek, had grote zorgen over hoe het allemaal verder moest met mij als muzikant. Ik zakte er helemaal in weg. Tegenwoordig concentreert mijn piekeren zich in de tijd die daar voor staat. Vandaag staan er drie piekermomenten op mijn schema. Steeds 15 minuten. Niet meer en niet minder. Dat werkt heel goed voor mij.”   
Ik vertel hem hoe geniaal ik deze oplossing vind.
Hij zegt: “Daar verdien ik niet de credits voor, die zijn voor mijn therapeut.”

Hoe is nu met de grote droom?
Imre: “Ik ben druk bezig met mijn EP. Ik ben daarnaast aan het experimenteren met een bijbaantje. Ik ben erachter gekomen dat het misschien een goed en realistisch plan is om een soort van basisinkomen-baan te hebben, ook voor mijn sociale contacten. Zodat ik daarnaast alle tijd en energie in de muziek kan stoppen die ik het liefste maak. Dat geeft mij artistieke vrijheid. Op dit moment maak ik twee avonden in de week schoon. We zullen zien hoe dat verder gaat.” 

Ik mag vast twee opnames horen van de op handen zijnde EP. Originele Imre stukken zijn dat. Erg mooi. En ik heb het voorrecht om hem te horen pianospelen. Het meer jazzy werk, ook erg fijn. (Je hoort via de link hieronder hoe dat klonk)
Imre:” Ik hou er van dat tijdens het improviseren de muziek op dat moment tot me komt. Op deze manier schrijf elke keer weer een nieuw eigen verhaal.“
Ik vraag hem waar het hem om gaat in muziek.
Imre: “De intentie achter de muziek moet voor mij puur zijn. Daar gaat het om. Dan komt het bij mij binnen. Ik ben erachter gekomen dat ik liever geen muziek speel waar ik niet echt van hou. Dat past gewoon niet bij mij.” 

Laat je me het weten als de EP uitkomt?
Imre: “Afgesproken.”

Klik
op onderstaande link en luister naar Imre’s versie van Summertime.
                                                                
                                                                       


   Hanneke Kappen

HANNEKE KAPPEN

Hanneke Kappen is vaste gespreksleider bij Autisme Café Assen en Autisme Café Zwolle. Ze is docent en coach. Ze is columnist voor de Golden Raand en was dat jarenlang voor DvhN.
Ze is geboeid door de schoonheid en inspiratie die in autisme verborgen zit.

Laatste colums