ken ik vooral als toonsoort. Maar C# (zeg C Sharp) is ook een computertaal.
Kenji Elzerman is de ontwikkelaar van de cursus: C# Bootcamp*. Deelnemers van Scauting in Hoogeveen kregen onlangs de kans om in vijf middagen kennis te maken met een verkorte versie ervan. Kenji geeft de workshops bij Scauting op vrijwillige basis. Het geeft hem mooi de kans om te ontdekken of inhoud en opbouw van zijn lessen in de praktijk goed werken.
Vijf deelnemers doen mee de middag dat ik mag komen kijken. Daan, Pascal, Dirk, Harm Jan en Vincent.
Het onderwerp is Unit Testing, het testen van code.
De les is begonnen. In een razend tempo vliegt de informatie door het lokaal. Via een beamer is te volgen wat Kenji op zijn laptop aan het doen is. Om mij heen wordt instemmend geknikt door de deelnemers. Er worden notities gemaakt. Er worden vragen gesteld. Hele goeie blijkbaar, want regelmatig reageert Kenji erop met: Heel scherp! Of grappend met: Ja, dat zei ik expres om te zien of jullie wel opletten.
Mij duizelt het. Van computertalen weet ik niks. Mijn interesse ligt vooral bij de vijf mensen die de Bootcamp volgen. Zoals Daan (31). Ik vroeg hem waarom hij meedoet aan de Bootkamp C#.
Daan: “Puur uit interesse. Een tijd geleden had ik nog wel in mijn hoofd dat ik dit soort informatie zou kunnen gebruiken voor toekomstig werk. Inmiddels weet ik dat een baan er bij mij waarschijnlijk niet in zal zitten. Ik ben erg prikkelgevoelig en kan helemaal niet tegen stress en tegen de druk om te moeten leveren. Ik heb ooit wel eens een bijbaantje gehad, maar als ik thuiskwam was ik zo verschrikkelijk uitgeput, dat ik tot niks meer in staat was.”
Wat gebeurt er met jou als je druk voelt?
Daan: “Dan raak ik geïrriteerd. Ik trek me terug in mezelf, ik voel me dan helemaal niet goed. Ik heb school heel gemakkelijk kunnen doen, mijn ouders zeggen altijd dat ik het gymnasium gehaald heb met “twee vingers in de neus.” Maar toen ik daarna natuurkunde ging studeren ging het helemaal mis. Ik heb de studie niet af kunnen maken. Ik heb me erg alleen gevoeld, ik ben in die periode ook mijn passie voor studeren kwijtgeraakt.”
Hij kreeg pas op zijn 19e de diagnose Autisme.
Daan: “Een late diagnose. Ik herkende met terugwerkende kracht mijn gevoeligheid voor overprikkeling, de moeite met sociale contacten, en ook hoe dit soort dingen zich bij mij vertalen in allerlei vage klachten.”
Onlangs is hij terugverhuisd richting zijn ouders.
Daan: “Ik woon nu in een kangoeroewoning bij het huis van mijn ouders. Die is ooit gebouwd voor mijn oma, maar zij is helaas overleden. Door de weeks eet ik met de rest van het gezin, in het weekend ben ik op mezelf. Ik heb een eigen keuken in het appartement. Scauting is mijn derde dagbestedingplek. Niet iedereen vindt dagbesteding een fijn woord, maar voor mij dekt het woord precies de lading. Het geeft me structuur in mijn week, en het geeft me wat te doen.”
Wat houdt jou verder bezig?
Daan: “De computer houdt mij bezig, programmeren vooral. Ik heb een spel gemaakt waarin muziek een sleutelrol speelt. Lezen doe ik ook graag. Verder ben ik bezig met mijn rijexamen, mijn theorie heb ik net gehaald. En, een keer in de week ga ik naar Zwolle waar ik een glas-in-lood cursus aan het volgen ben. Ik hou van dingen maken met mijn handen.”
Hij laat me foto’s zien van een paar prachtige zelfgemaakte glas-in-lood ramen.
Terug naar de Bootcamp.
Docent Kenji vindt de doelgroep van Scauting heel interessant om mee te werken. Hij is onder de indruk van wat de deelnemers weten en kunnen. Ik vraag hem of ze iets hebben kunnen bijdragen aan zijn cursus.
Kenji: “Jazeker. Ik heb gelukkig vooral gemerkt dat de lessen werken. Ik heb op aanraden van een van de deelnemers de hoeveelheid stof iets meer verdeeld. En Daan heeft me een tip gegeven om een extra onderwerp toe te voegen. Waar ik blij mee ben.”
De deelnemers zijn erg tevreden over hoe mooi gestructureerd en duidelijk Kenji de stof aanbood. Van Vincent had de bootcamp gerust veel langer mogen duren, hij wil over dit onderwerp nog veel meer te weten komen.
*Ook meer weten over c#?
Kens Learning Curve – Tutorials for those who love to learn
Hanneke Kappen