Bericht navigatie

Column

Perspectief

Perspectief

We kijken naar opnames van een snelweg. De beelden zijn gemaakt vanuit een rijdende auto. Het filmpje wordt teruggespoeld. We zien dezelfde opname opnieuw voorbijkomen, maar nu in slowmotion. Bij ieder verkeersbord wordt het beeld stilgezet. Er wordt handmatig een selectievakje om het verkeersbord geplaatst en het wordt voorzien van een label.
Annoteren heet dit, vertelt coach Berny Linnemann. Hij is verantwoordelijk voor een pilotproject, dat een poosje geleden bij Scauting Hoogeveen heeft plaatsgevonden.
De opdracht kwam van een bedrijf dat zich bezig houdt met kunstmatige intelligentie, in dit geval op het gebied van infrastructuur. Ze waren op zoek naar mensen die kunnen helpen een computer op de juiste manier aan het “denken” te zetten. Zo’n machine kan uit zichzelf niet denken, dat moet hem stapje voor stapje geleerd worden. Frame na frame. En de enigen die dat kunnen, zijn mensen. Mensen met een scherp oog voor detail, met focus, met geduld. Mensen ook, die er lol aan beleven om bij te dragen aan een belangrijke innovatieve ontwikkeling.
Geen gek idee om deze vraag bij Scauting neer te leggen.
Nee, niet omdat alle mensen met autisme houden van computers, programmeren of annoteren. Want dat is een wijdverbreid misverstand. Maar wel omdat een klein clubje het erg leuk vond om ermee bezig te gaan en er nog verdraaid goed in bleek te zijn ook. Het feit dat dit een externe opdracht was, van een bedrijf dat zich in de voorhoede van innovatie bevindt, werd door deze deelnemers als extra aantrekkelijk ervaren. Het echte werk. 
De pilot was een succes, deze opdracht krijgt een vervolg!
Bij de verschillenden locaties van Scauting komen regelmatig interessante externe opdrachten binnen. Dat is een mooie ontwikkeling, vindt ook locatie-manager Erwin de Vegt. Dit soort opdrachten maakt het aanbod op de dagbesteding nog gevarieerder. En het biedt deelnemers perspectief.
Volgens Erwin is perspectief voor ieder mens cruciaal. Wat precies de betekenis van het woord perspectief is, dat is voor ieder mens anders. Voor de één toont het zich als uitzicht op mogelijke terugkeer naar school, studie of werk. Voor de ander als eindelijk weer tot jezelf kunnen komen en dan in kleine stapjes ontdekken wat misschien wel bij jou past. Voor weer anderen is het simpelweg uitzicht op verlichten van eenzaamheid.
Zoveel mensen, even zoveel wensen en behoeften.
Vertelt het woord dagbesteding eigenlijk wel voldoende over wat zich hier allemaal afspeelt?
Is er geen beter woord? Ontwikkelplek? Maatwerkplaats? Instituut voor Perspectief Ontwikkeling? (IPO?)

Bij Scauting worden in opdracht bijvoorbeeld ook websites gemaakt, of applicaties getest.  Net binnengekomen is een opdracht voor het intekenen van recreatieve wandelroutes in landkaarten. 

Hanneke Kappen