Bericht navigatie

Column

Dain Dekker!

(Muziekje erbij? Klink op de link onderaan dit verhaal en je hoort Dain Dekker!)
Het lied Your Man van countryzanger Josh Turner is ruim 107 miljoen keer bekeken op Youtube. Zoals Josh zingt: “Baby lock the door and turn the lights down low…. “, tja, daar zal menig hartje van op hol geslagen zijn, laat dat maar aan Josh over.
Ik begrijp daarom goed dat de stelling die ik hier vandaag ga poneren een heel gewaagde is. Hier komt hij, hou je vast: De stem van Dain Dekker doet die van Josh Turner verbleken.
Daar dan! 
Wie is Dain Dekker? 
Hij is zeventien jaar oud. Zijn moeder komt uit Australië, zijn vader uit Nederland, vandaar die ijzersterke naam Dain Dekker! Heel geschikt ook als artiestennaam. 
Dain gaat sinds afgelopen september drie keer in de week naar Scauting in Hoogeveen omdat het niet goed ging op school. Zijn autisme kwam aan het licht toen hij heel jong was. Op de basisschool ging het nog goed, de middelbare school maakte hij keurig af, al ging dat niet bepaald vanzelf, maar tijdens de vervolgopleiding op het Alfa College zakte hij door het ijs. Bedolven onder een voor hem onoverzichtelijke berg opdrachten en huiswerk, niet in staat al dat werk ooit af te krijgen en al helemaal niet in staat om hulp te vragen. 
Dain: “Ik en het Alfa College passen niet goed bij elkaar. Ik merk dat het hier bij Scauting voor mij veel relaxter is. En ik leer hier eigenlijk net zo veel, of meer.” 
Hij is bij Scauting aan het onderzoeken waar en hoe hij wellicht beter tot zijn recht zou kunnen komen. En, hoe hij de kunst van het vragen stellen onder de knie kan krijgen. 
Het grote zangtalent van Dain kwam aan het licht tijdens een wandeling met een paar andere deelnemers. Het gebeurde buiten, recht voor Theater de Tamboer in Hoogeveen. Zijn coach Evan van Doorn vroeg hem daar: “Dus, jij zit op Discord? Wat doe je daar precies?” (Discord is een app die gebruikt wordt om met elkaar te praten, over games bijvoorbeeld. Het wordt ook gebruikt voor andere zaken, zoals muziek.)
Het antwoord van Dain was: “Zingen!” En toen zong hij midden op straat, spontaan en zonder enige gêne: Take me home, country roads. 
Evan wist niet wat hij hoorde. Wát een stem! Hij dacht, daar moeten we wat mee. Focus op Talent is tenslotte niet voor niks een van de belangrijkste uitgangspunten bij Scauting.
Het werd het begin van een interessant project. Eens in de week neemt Evan, die zelf ook muzikant is, zijn opname apparatuur mee naar Scauting, maakt opnames van de zang van Dain en bewerkt het lied tot het af is. 
Ik ontmoet Dain op de locatie in Hoogeveen. Een slanke jongeman, met een vriendelijk gezicht en een mooie bos met lang golvend haar. Als hij praat valt zijn bronzen stemgeluid meteen op. Én zijn Australische accent.     
We praten over muziek. Dain: “Ik vond zingen altijd al fijn. Sinds twee jaar zit ik op zangles. Daar neem ik ook wel eens liedjes op, maar de opnames met Evan klinken veel beter.“   
Wat ik tijdens ons gesprek opmerk is dat Dain steeds heel goed nadenkt voor hij iets zegt. Hij kiest zorgvuldig zijn woorden, laat daarbij soms even een stilte vallen. Terwijl, als het over muziek gaat, met name over zijn favoriete liedjes, hij meteen volkomen onbevangen begint te zingen. Zo zingt hij voor mij een prachtige Engelse versie van het winnende songfestivallied van Portugal van een paar jaar geleden. Kippenvel. Als daar straks een opname van is gemaakt wil ik die zeker hebben. 
Ik vraag hem wat er zo moeilijk is aan vragen stellen.
Dain: “Stil ben ik sowieso. Als ik ergens niet uitkom, denk ik, ik moet om hulp vragen. Maar dan begin ik te malen. Aan wie? En wanneer? Waar en hoe? De timing vind ik nog het moeilijkst. Ik ben altijd bang dat ik iemand stoor en dat het helemaal niet uitkomt dat ik iets vraag en dat ik dan weggestuurd word. Dat is me in het verleden al vaak overkomen. En dus probeer ik er in mijn eentje maar uit te komen wat dan natuurlijk niet lukt. Bij Scauting mail ik nu mijn vragen gewoon aan Evan, dat gaat al heel goed.”  
Dain mag dan moeite hebben met timing als het gaat om het stellen van vragen, bij het zingen is timen geen enkel probleem. Dat gaat als vanzelf. Ik ben werkelijk helemaal ondersteboven van wat hij me laat horen. Hij zingt wel zo prachtig. Die stem. Als je hem hoort kun je je niet voorstellen dat hij pas zeventien is.
Ik vraag hem of hij verder zou willen in de muziek.
Dain: ”Dat zou ik zeker wel willen. Maar niet dat ik dan zo beroemd ben dat op straat allemaal mensen op me af stormen. Maar wel wil ik muziek uitbrengen zonder dat ik zelf in beeld kom. Ik laat mijn muziek nu al horen via Discord. Daar krijg ik heel enthousiaste reacties op.” 
Ik vraag hem of ik een lied van hem aan dit verhaaltje mag toevoegen.
Dat mag. 
Klik op de link en geniet van de stem van Dain in: Your man.
We zijn benieuwd naar jullie reacties!


Hanneke Kappen