Published 27 maart 2023

Karina is de moeder van Rik(17).
Rik gaat zes dagdelen in de week naar Scauting in Assen. Toen hij er begin van dit schooljaar voor het eerst kwam, ging het niet goed met hem.
Karina: “Rik is in de afgelopen maanden weer helemaal tot zichzelf gekomen. Dat geeft ons als gezin zo ontzettend veel rust. Ik vind het daarom belangrijk om als moeder het verhaal van Rik aan je te vertellen. Misschien hebben andere ouders er iets aan.”

Hoe ging het met Rik voor hij bij Scauting kwam?
Karina: “Het dieptepunt was zijn eindexamenjaar. In dat jaar is hij heel gestrest geraakt. Hij heeft zijn examen wel gehaald, mede dankzij de enorme inzet en begeleiding van o.a. zijn mentrix. Ze was er voor hem in de aanloop naar en tijdens de examens. De leerstof kon hij prima aan, maar er was verder niet veel van hem over. Hij hing tegen een burn-out aan. Ik weet nog goed dat we een intake gesprek hadden voor een vervolgopleiding op het Friese Poort. Rik zat er bij, maar alles leek langs hem heen te gaan. Hij reageerde wel, maar kon zich nauwelijks herinneren wat vlak daarvoor gezegd was.”

Ze vertelt dat de mensen van het Friese Poort zagen hoe Rik eraan toe was.
Karina: “Ze zeiden: dit moeten we niet doen. Ze vertelden dat ze helaas ervaring opgedaan hadden met iemand anders die wel gestart was, terwijl het eigenlijk niet verstandig was, en die moest halverwege het jaar afhaken. Dit wilden ze voorkomen, omdat zoiets geen prettige ervaring is. Rik werd weer uitgeschreven om voor ons de ruimte te creëren om een alternatief voor hem te zoeken. We waren daar blij mee. We zijn toen samen terug naar de tekentafel gegaan. We wilden zeker niet dat hij thuis zou komen te zitten. Dus we gingen op zoek naar een plek waar Rik een tussenjaar zou kunnen nemen, waar hij tot rust zou kunnen komen. En toen hoorden we over Scauting.”
Ze gingen kijken bij Scauting in Assen. De sfeer sprak hen gelijk aan. En er was een plekje vrij voor hem.

Karina: ”Hij mag hier gewoon zijn wie hij is. En het effect daarvan op Rik is groot. Op ons dus ook. Voor ons als gezin is dit een verademing, na zo lang knokken.“
Als ik hem een jaar geleden had gezien, wie had ik dan gezien? En hoe is dat nu?
Karina: “Je had een gestrest persoon gezien. Tot weinig meer in staat. En nu zie je een relaxte jongen. Zijn leuke humor is weer helemaal terug, hij kan namelijk erg grappig zijn. We lachen samen veel. Wij merken bijvoorbeeld ook dat hij zelf weer de klok in de gaten kan houden. Dat klinkt als onbeduidend misschien, maar voor ons is het dat niet. Want een tijd geleden moest je hem constant overal aan herinneren omdat hij alles vergat.”

Volgens Lisa, zijn Scauting begeleider, zal Rik erg gemist worden als straks zijn tussenjaar voorbij is.
Karina: “Lisa zegt dat hij er echt wil zijn voor de anderen. Ik vind het prachtig dat bij Scauting daar de ruimte voor geboden wordt. Daar groei je van. En Rik vindt het fijn om anderen te helpen. Al vindt hij van zichzelf niet dat hij erg sociaal is. Maar ik denk dat hij dat in wezen wel is, tenminste, als hij op een plek is waar hij de rust en de ruimte ervaart om zichzelf te zijn. Hij wil niets liever dan aardig zijn.“

Na de zomervakantie is het plan dat Rik naar het REA College doorstroomt.
Karina: “Bij Scauting werkt hij op dit moment in alle rust aan de skills die hij ook daar straks nodig zal hebben. Hij is bezig zichzelf beter te leren kennen. Hij leert omgaan met grenzen, met zelfstandigheid. Hij volgt een computercursus. Hij is door het gamen erg handig met bepaalde aspecten van computers, maar op deze cursus leert hij dingen die hij nog niet wist. Hij is fervent Dungeons&Dragons speler. Is druk bezig met zijn rijbewijs. Het gaat heel goed met hem. Ja, een heerlijk kind is het. Zo jammer dat de maatschappij soms zo beroerd op deze bijzondere mensen aansluit. Op deze Paradijsvogels, waar onze Rik er een van is.”

Hanneke Kappen

PS: We zochten een afbeelding van een Paradijsvogel voor bij dit stuk. Karina koos deze uit.
Ze appte me: Ik vind ‘m mooi en hij kijkt lief uit zijn oogjes.
Ik appte terug: Mama knows best!

HANNEKE KAPPEN

Hanneke Kappen is vaste gespreksleider bij Autisme Café Assen en Autisme Café Zwolle. Ze is docent en coach. Ze is columnist voor de Golden Raand en was dat jarenlang voor DvhN.
Ze is geboeid door de schoonheid en inspiratie die in autisme verborgen zit.

Laatste colums