Published 4 november 2020

Wonen, werken en leren

Vooral normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme blijken vaak tussen wal en schip te vallen. Talent is er in overvloed, behoefte om deel te nemen aan studie, werk en samenleving ook. Alleen lukt dat vaak niet omdat de omgeving onvoldoende is aangepast op wat deze mensen nodig hebben om tot hun recht te kunnen komen. En omdat bedrijven nog altijd onvoldoende beseffen hoeveel ze zouden kunnen hebben aan deze werknemers.  
Doodzonde, vinden André Oostenveld en Wolter Piek. Verspilling van waardevolle bijdragen van waardevolle mensen. Onrechtvaardig ook. Het was voor hen reden om ruim vijf jaar geleden Scauting op te richten. Missie: normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme verder helpen in wonen, werken en leren.
Het begon allemaal in Hoogeveen, daarna werden twee vestigingen in Friesland geopend (Tjalleberd en Hurdegaryp) en in Assen is inmiddels de vierde locatie te vinden. In Groningen werkt Scauting nog alleen ambulant. In Twente is nog geen locatie, maar al wel een locatie manager, het is Berthe Schaap. Ik ontmoet haar in Hardenberg waar ze een tijdelijk werkplek heeft geregeld in afwachting van een vaste locatie.
“In het afgelopen jaar is hier al veel gebeurd.”, vertelt Berthe. “De vraag naar onze ambulante begeleiding en dagbesteding is flink toegenomen, er is een pracht van een team samengesteld, en er zijn goede contacten gelegd met de mensen van de verschillende gemeenten in Twente. “
Ze vertelt dat één van de gemeenten zelfs bereid was om voor een jonge vrouw met autisme een taxi naar de dichtstbijzijnde dagbesteding in Hoogeveen te vergoeden. Dat is natuurlijk bijzonder mooi. Helaas valt het voortdurend heen en weer reizen deze cliënt toch nog erg zwaar. Een locatie dichterbij in Twente zou voor haar een betere oplossing zijn. En niet alleen voor haar, zegt Berthe: “We horen het veel. Ik sprak net nog een echtpaar waarvan de man graag zijn ICT skills verder zou willen ontwikkelen in een omgeving waar hij zichzelf kan zijn. Zoiets is in zijn eigen omgeving niet te vinden.”
Maar waar in Twente vind je een geschikt gebouw, met voldoende kantoorruimte, ICT werkplekken en ateliermogelijkheden, op een locatie met openbaar vervoer vlakbij. In Hurdegaryp bleek de ideale locatie uiteindelijk een voormalige apotheek te zijn. In Tjalleberd een voormalige basisschool. In Assen kon Scauting een zelfstandig gedeelte in het gebouw van een andere organisatie huren. Er blijkt van alles mogelijk te zijn.
Kortom: Scauting Team Twente zoekt dringend onderdak.
Berthe noemt haar team overigens liever “het dreamteam”. Als ik haar vraag waarom, wordt ze enthousiast. Ze vertelt me over een van de nieuwe ambulante begeleiders. “Die heeft het helemaal in de vingers. Ik geniet daarvan. Ze begeleidt een puber, zo eentje met zijn hoofd weggedoken in zijn capuchon, zit thuis, zegt niks, wil niks. Althans, zo lijkt het. En zij blijft opgewekt en onvermoeibaar geduldig zoeken naar dat wat er wél is. Niet praten? Ok, we doen een spelletje. Niet aan tafel? Ok, we gaan wandelen. Dat soort mensen maakt dit team tot een dreamteam!”
Aha! Maar dat betekent dat ik tot nu toe op alle locaties louter dreamteams ben tegengekomen!
Maar vooruit: Dreamteam zoekt dringend onderdak in Twente.

Een goede samenwerking met de WMO consulenten van de verschillende gemeenten is van het grootste belang voor Scauting. Er ontstaan vaak mooie en originele oplossingen. Oprecht persoonlijke aandacht (OPA benadering) maakt ook in dit soort contacten het verschil.           

Hanneke Kappen

HANNEKE KAPPEN

Hanneke Kappen is vaste gespreksleider bij Autisme Café Assen en Autisme Café Zwolle. Ze is docent en coach. Ze is columnist voor de Golden Raand en was dat jarenlang voor DvhN.
Ze is geboeid door de schoonheid en inspiratie die in autisme verborgen zit.

Laatste colums